АДВОКАТСКИ ОДГОВОР ЗОРАНУ ПАЖИНУ

SHARK

Читам данас да се поводом монтиране судске фарсе „државни удар“ медијима обратио извесни Зоран, правник из Шибеника.

Јавна гласила су пренела и то да је Зоран наводно министар правде Црне Горе, потпредседник њене Владе, и в.д. министар културе.

Појединци тврде да је функцију в.д. министра културе добио јер се истакао као режисер у ријалити шоу програму „Државно ударање“ који се ових дана приказује на РТЦГ.

Главни глумац (поштени, образовани и здрави Синђелић) је почео да заборавља текст, па се режисер Зоран изнервирао, и кренуо да се јавно јада.

Тај Зоран је јуче, у својству три функционера а једне личности медијима дошапнуо како треба тим злим адвокатима коначно стати на пут, и спречити их да буду адвокати, те је поручио како ће се тиме позабавити адвокатске коморе и то „не само ова у Подгорици, него и онa у Београду и Новом Саду“.

Пошто сам ја једини адвокат-учесник ријалитија из Новог Сада (госпођа Бранка Милић на жалост није адвокат али познаје материју боље од суда), јасно је да је дотични Зоран мислио управо на моју маленкост.

Није ред да се препуцавам са в.д. министром културе Црне Горе, али су то уместо мене учиниле, о каквог изненађења, међународне организације.

Ваљда су знали да се увек нађе тај неки Зоран кога треба подсећати да постоји неко старији, надлежнији и пристојнији, ко је унапред размишљао баш о Зорану и његовим медијским излетима.

Па да видимо шта је то нпр. Савет Европе унапред пре 17 година поручио Зорану:

Препорука Р (2000) 21 Комитета министара Савета Европе државама чланицама о слободи обављања професије адвоката (усвојена 25. октобра 2000. године) гласи:

„… Желећи да промовишу слободу обављања професије адвоката у циљу јачања владавине права, у којем адвокати учествују, посебно у функцији заштите индивидуалних слобода;

Свесни потребе за правичним системом спровођења правде који гарантује независност адвоката у вршењу својих професионалних дужности без икаквог неправичног ограничења, утицаја, подстицаја, притиска, претњи или уплитања, директних или индиректних, из било које четвртине или било које друге разлог;….

Принцип I – Општи принципи о слободи обављања професије адвокат

Треба предузети све неопходне мере да се поштује, заштити и промовише слобода остваривања професије адвоката без дискриминације и без неправичног уплитања од стране власти или јавности, посебно у светлу релевантних одредби Европске конвенције о Људским правима. … „

. . . . .

Авај, Зорановим поимањем права су се бавиле и Уједињене нације, пре чак 27 година, па су тако на Осмом конгресu Уједињених нација о спречавању злочина и поступању према преступницима у Хавани,  7. септембра 1990. године усвојени „Основни принципи о улози адвоката„.

У том акту УН-а се каже:

„1. Владе ће осигурати да адвокати

(A) могу да обављају све своје професионалне функције без застрашивања, препрека, узнемиравања или неправилног мешања;

(Б) могу да путују и консултују своје клијенте слободно и у својој земљи и иностранству; и

(ц) неће патити или бити угрожени кривичним гоњењем или административним, економским или другим санкцијама за било коју радњу предузету у складу са признатим професионалним дужностима, стандардима и етиком.

И тако један Зоран са много функција већ десетинама година води спор са међународним институцијама.

А грађани региона данима слушају потресну исповест поштеног (добро де за 10 кривичних дела суђеног), свршеног основца, док се ми адвокати и невино оптужени ту нешто бунимо.

ПС.

Једина особа која је правоснажно (и то вишеструко осуђивана) у читавом овом поступку је омиљени глумац Зорана из Шибеника.

Као што сам написао, глумац Синђелић је почео да заборавља текст па ни шаптачи не могу да исправе његову заборавност.

Шта да се ради Зоране, требало је више вежбати….

 

Share Button

Могло би да вам се свиди и...