КАКО ЈЕ СТРАДАО ДРАЖИН АДВОКАТ?

dr Dragic Joksimovic

Данас, на 71 годишњицу трагичне смрти Генерала Михаиловића, сећамо се и његовог неустрашивог адвоката, др Драгића Јоксимовића.

Др Драгић Јоксимовић, био је адвокат је  бранилац генерала Драже Михаиловића у судском процесу који је вођен од 10.јуна до 15.јула 1946. године

Три године после завршеног процеса и стрељања Драже Михаиловића (17.јула 1946. године),  др Драгић Јоксимовић је ухапшен 16 јуна 1949. године. Удба је у току дана упала у његов дом, извршила преметачину, и одвела га.

Др Драгић Јоксимовић осуђен је „на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од три године, и на казну губитка грађанских права, одликовања и пензије у року од годину дана“, зато што је

„крајем 1948. г. па све до јуна 1949, у стану др Миливоја Иванковића, где је често одлазио ради слушања емисија страних радио- станица, и на другим местима, заједно с оптуженим Иванковићем, Савом Ђорђевићем и др Чедомиром Станковићем, у присуству других лица, узимао је учешћа у политичким разговорима, у којима је и лично тврдио да ће ускоро доћи до рата, који ће се завршити победом империјалистичких сила, да ће се постојеће државно уређење у нашој земљи ускоро изменити, да ће наша земља прићи империјалистичком блоку, да ће се на власт повратити бивше буржоаске странке, те је ради овога у заједници с оптуженим Иванковићем и Ђорђевићем, који су на себе преузели задатке да набаве статуте бивших буржоаских странака, приступио припремама за израду новог статута бивше Демократске странке“.

001-Korice-dr-Dragic-Joksimovic-NET

Између 16. јуна 1949, када је затворен, и 1. августа 1951 када је преминуо, прошло је 775  затворских дана.

Преминуо је  је 7 месеци  пре истека казне.

Његово тело није предато породици, уз образложење да „тело мора на гробљу митровачког затвора да одлежи остатак робије“.

Када је мртво тело „одлежало робију“ остаци др Јоксимовића су пренети  у његово родно село где је сахрањен у породичну гробницу, уз присуство удовице и двојице рођака, и забрану присуства „трећих лица“.

Share Button

Могло би да вам се свиди и...