О СТАЊУ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА МОРА ДА РАСПРАВЉА САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН!

savet-bezbednosti-foto

Дана 26 и 27 децембра 2016. године амбасадорима Србије, БиХ, Руске федерације, Француске и Кине при Уједињеним нацијама, поднети захтеви за формирање ad hoc (помоћног) тела Савета безбедности, за утврђивање чињеница о здравственом стању генерала Ратка Младића и исправности медицинског третмана којем је подвргнут.

Захтеви су поднети имајући у виду одлуку Секретаријата „хашког“ Трибунала да одбије да судећем већу достави информације о здравственом стању генерала Младића, са тврдњом да то није прикладно, а без правног образложења (на линку допис Секретаријата).

Такође, захтеви су поднети узимајући у обзир очигледно трајно нарушено здравствено стање генерала Младића и ефективну немогућност да учествује у предметном поступку, као и због забринутости за могућност наступања смртне последице код генерала Младића.

Разлог упућивања захтева амбасадору Р. Србије је очигледан.

srbija-zahtev-str1srbija-zahtev-str2

Захтев БиХ амбасадору у УН Милошу Вукашиновићу је поднет јер он дипломата делегиран из реда припадника српског народа, као и кадровско решење Српске демократске странке, те је изражена нада да има посебан сензибилитет за предметну тематику.

bih-zahtev-str1bih-zahtev-str2

Руском амбасадору у УН Виталију Чуркину је захтев поднет као представнику државе која је пријатељска према српском народу, те напомињући да је генерал Младић пре 25 година водио борбу против исламског екстремизма, а у којој борби Русија сада истрајава уз велико пожртвовање.

ruski-str1ruski-str2

Француском амбасадору у УН (фр. François Delattre) је захтев поднет јер је он лично као дипломата у кабинету Алена Жипеа упознат са борбом коју је генерал Ратко Младић водио против исламског екстремизма још пре 25 године, која борба још увек траје и на улицама Француске и широм Европе и света.

francuski-str-1francuski-str2

Кинеском амбасадору у УН (Liu Jieyi) захтев је поднет као представнику НР Кине, државе која је пријатељска према српском народу.

kineski-str1kineski-str2

Од амбасадора Републике Србије и БиХ очекује се дипломатска агилност у кандидовању ове теме пред Саветом безбедности, а од руских, кинеских и француских дипломата предлагање ове теме на седници Савета безбедности, имајући у виду да се ради о сталним чланицама овог органа Уједињених нација.

Руском, француском и кинеском амбасадору су захтеви поднети на службеном језику њихових држава, а амбасадорима Р. Србије и БиХ на српском језику и ћириличним писмом.

Нови Сад, 28. децембар 2016. године

Мироје Јовановић, адвокат у Новом Саду (Република Србија)

и члан председништва Народног слободарског Покрета

Share Button

Могло би да вам се свиди и...