ЕВО ШТА ЈЕ ЂИНЂИЋ ИЗЈАВИО О ПРОТЕСТУ ЈСО у новембру 2001

djindjic-kula-nov2001

Покојни премијер Србије, др Зоран Ђинђић је на 61-ој седници Владе Републике Србије навео да су активности Јединице за специјалне операције које су предузимане тих дана ПРОТЕСТ и упоредио га са протестом рудара и синдиката.

Он је дословно изјавио следеће:

„Министарство унутрашњих послова ће у складу са својим надлежностима донети као и код рудара, у овој земљи су сви кршили законе у изражавању СВОЈИХ ПРОТЕСТА. И рудари, и синдикати и у сваком од тих случајева смо рекли – хајде да видимо да надлежно министарство нађе неко решење које неће доливати уље на ватру.“

strana-1500-spisa-61-sednica-vlade-od-11-11-2001

Фото: страна 1500 кривичног списа, транскрипт седнице Владе Србије од 11.11.2001. године

Ова изјава се налази на страни 1500 кривичног списа у предмету К-По1 бр.23/2013 који се води код Посебног одељења Вишег суда у Београду, у вези кривичног дела Оружана побуна из члана 124 Кривичног закона СРЈ.

Транскрипт је на мој захтев као браниоца у предмету доставила Влада Србије дана 18.01.2012. године, и тада је био означен као службена тајна, због природе истраге која је вођена.

dostava-transkripta-vlade-istraznom-sudiji

У међувремену је почео претрес по оптужници Тужилаштва за организовани криминал бр Кт бр.– 20/11 од 08.03.2012. године, а предмет се води пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду под бројем К-По1бр.23/12.

Оптужница је прецизирана дана 27.12.2016. године, а промене у оптужници нису чак ни козметичке. Она је и даље нејасна, и даље више политички а мање правни акт, она је и даље неутемељена на доказима који се већ налазе у спису. Притом мислим и на писмену документацију и на исказе сведока, који тврде изричито супротно од онога што се у оптужници налази.

Од политичке оптужнице се нажалост јако тешко бранити, али одбрана већ од наредног претреса који је заказан за 13.01.2017. године наставити да активно засипам тужилаштгво и суд стотинама веродостојних докумената и доказа, из којих се несумњиво види оно што је и сам покојни премијер Ђинђић тврдио у новембру 2001. године, а то је да се радило о протесту, који је он лично упоредио са протестом рудара и синдиката а што се види из наведеног Транскрипта са 61 седнице Владе Србије од 11.11.2001. године.

Дакле, ако је сам покојни премијер тврдио да је у питању протест, и то чак 3 дана пре изјаве председника СРЈ Коштунице о том питању (који је такође тврдио да се ради о протесту), јасно је да нико 15 година касније не може да тврди другачије, осим да изврће истину и аутентичну изјаву тадашњег српског премијера.

Мироје Јовановић, адвокат и члан Председништва Народног слободарског Покрета

Share Button

Могло би да вам се свиди и...